Kelasi Kapal

Saturday, November 16, 2013

Beijing trip - Part I

Bismillah...

Assalamualaikum and hello friends!!

Cerita ni dah lama, tapi nampak gaya baru sekarang ada kesempatan nak berkongsi. Alhamdulillah, pada cuti sekolah pertengahan tahun hari tu (26/5/13-01/06/13) saya berpeluang menjejak kaki ke negara orang. Sambil mengenal adat resam dan tingkah laku (budaya tu takdelah sangat sebab saya bukan buat lawatan kebudayaan hehe) paling penting dapat melihat pemandangan2 yang tak pernah dilihat sebelum ni, atau sekadar melihat gambar/tv.

 
Welcome to China!

Misi yang saya join kali ni adalah Beijing tour. Plan asal nak ke Bandung, tapi entah berapa kali cancel sebab tak dapat masa yang sesuai. Alih2 rupanya nak jadi rezeki ke negara Tembok Besar ni. Thanks bangat pada kawan saya Dila yang tak jemu2 mengajak.

Hari Pertama.

Lepas mendarat di Beijing Airport, kami dijemput oleh Fara, tour leader warga Mongolia yang membesar di China yang sangat fasih berbahasa Melayu dan sangat friendly. Kami terus di bawa ke destinasi pertama.

1- Summer Palace
 
 
So far takde la menarik sangat tempat ni. Sekadar menjamu mata dengan tasiknya yang biasa2 je. Summer Palace ni sebenarnya tempat tumpuan warga emas menghabiskan masa libur mereka. Tengokla tu yang menarinya makcik2. Muka confident je menari walaupun tarian tah hape2. Aktiviti menghabiskan masa di Summer Palace ni dah jadi rutin bagi mereka sebab orang2 tua di sana tak lepak di kedai kopi macam orang Malaysia =)

2- Kilang sutera
 
 
Dari ulat jadi kepompong, tidur2 dalam gelongsor. Ok itu lagu zaman tadika. Dah tua2 remind semula bila tengok ulat sutera ni. Kat sini dorang tunjuk satu persatu dari ulat sampailah terhasil kain sutera. Saya beli juga kain untuk dibuat baju tapi sampai hari ni belum jadi baju pun lagi. Perlu diingat baju yang diperbuat dari sutera jenis ni tak boleh sama sekali dibawa solat.

3-Makan tengahari
 
   
  
Apa nama kedainya tidaklah teman tahu dek kerana signboard kedai ni tulisan cina semata. Tapi nak dapatkan makanan halal di Beijing tak susah, hanya cari kedai makan yang signboardnya warna hijau, itu menunjukkan halal. Alhamdulillah saya takde masalah tekak nak terima jenis masakan di sini. Cara masaknya pun sihat2 je, bukan stail Malaysia punya masakan.

4-Solat
 
 
Masjid ni saya tak dapat cari namanya. Yang jumpa tulisan cina je. Ruang solat kecik je, yang lain2 seakan blok pejabat. Gambar terakhir adalah pintu ke ruang solat wanita.

Sambung dalam part II pulak lepas ni...


Sunday, November 10, 2013

wordless sunday

Tinggal hanya kenangan.
ITS (Jan11-Aug13).

Monday, August 26, 2013

Keje ~ part II

Assalamualaikum.

Tu dia!! Last entry adalah bulan februari yang lepas. Cuba kira berapa bulan dah koi 'puasa'. Koi terpaksa mengaku yang koi ade penyakit malas, bizi, dan mood yang sungguh down untuk menaip entry. Hanya rajin update berita di mukabuku. Kenapa mukabuku? Sebab tak perlu fikir ayat yang lemak manis hanya perlu menekan keypad henpon sahaja. Oh tahap malas yang sangat kronik -_-

Tapi.. ya koi masih pembaca blog yang rajin. Bukan tegar ya. Sekadar rajin bila ada masa terluang. Lebih menyuntik semangat bila teman sepejabat masa kerja di JPS dulu tanya, "ummu, apsal akak tengok blog awak duk senyap je". Ya, maknanya ade juga orang intai blog bersawang yang tak best ni. Maceh kak Noorli. Terasa diri dihargai kejap. Tapi yang penting semangat tu tersuntikla sikit.

Mood masih nak raya. Rumah saudara-mara belum habis tawaf. Tapi apakan daya dah kena kerja. Kerja yang makin lama makin buhsan. Ohh.. koi hampir resign sebenarnya bulan April lepas. Bukan hampir, dah hantar surat pun. Tapi terbatal disaat akhir dek kerana termakan pujuk rayu ibubapa pelajar. Ermm..

Panjang cerita hal kerja ni sebenarnya. Banyak betul dugaan kerja tahun ni. Sampai kesihatan pun merudum. Bayangkanlah selama ni nak demam setahun sekali pun payah tapi tahun ni je dah 3 kali. Yang kali ke-2 dan 3 tu dalam masa kurang sebulan. Doktor cakap koi sangat stress. Hidup dalam pressure. Ya.. darah juga menekan naik sejak akhir-akhir ini. Harap turun dengan cepat. Stress harus dikurangkan.





Walaupun stress, tapi koi idakla sampai gitu gaye nak kekoh lappy. Sekadar hiasan nak mengkalerfulkan entry ni. Jika takde aral melintang, koi akan cuti panjang beberapa bulan untuk kerja yang stress ni. Tapi koi masih terus bekerja untuk sesi kerja yang kurang stress. Faham ke tak ayat koi ni? Mehla koi cite, koi kerja sesi pagi dan petang. Jadi koi cuti satu sesi dan terus bekerja untuk satu lagi sesi. Ate kalau tak kerja sapa nak kasi koi duit belanja? Yerrkk..

Banyak sebenarnya dalam kepala koi ni, idea2 nak menaip untuk dihasilkan jadi satu entry. Tentang raya, puasa, trip koi pi Beijing bulan 5 hari tu, kisah pi jalan sana-sini, tapi ye la kan macam koi bagitau tadi koi punya semangat agak down untuk menaip. Jadi koi 'puasakan' dulu hasrat murni koi nak mengasah bakat mengarang cerita tu. Ada masa dan ruang nanti, koi akan menaip, Insha Allah.




Friday, February 22, 2013

Keje..

"Akak buatla resume bagi kat saya. Nanti saya pass kat suami saya dia leh bagi pada pengarah."

"Awak nak tak keje kat sini? Dorang nak pakai cikgu kat 2,3 tempat area sini. Saya boleh tolong rekemen."

"Pegawai tu suruh carikan orang lepasan Mesir. Hang nak tak?"

Ni la antara beberapa offer keje yang koi dapat dalam sebulan dua ni. Masih terfikir-fikir. Mahu atau tidak. Bila fikir keselesaan, keje skarang dah selesa. Kalau fikir masa depan dan jaminan, keje yang 1st nampak terjamin sikit. Fikir pasal majikan yang sengal, memang nak berhenti je. Tapi fikir pelajar2 dan mak ayah, tak sampai hati nak tinggalkan.

Susahnya nak buat pilihan~


Ini kenangan tahun lepas. Biasala hujung tahun, pastilah nak buat rombongan makcik kiah. Walaupun dalam keadaan kewangan yang tak seberapa, ditambah tekanan dari bos yang banyak cekadak, akhirnya berjaya juga koi bawa adik2 gi jalan KL. Tahun ni koi harap dapat bawa ke tempat yang lebih jauh dan bermanfaat.

Tahun ni keje lebih tension. Member2 sekerja semua dah lari sebab masuk jqaf. Tinggalkan koi terkontang kanting nak cover semua kerja. Hebat sangat ke jqaf ke? Terjamin sangat ke kalau keje jqaf? Takdela hebat tara mana kot. Koi pun dapat tapi koi tolak. Sebab koi sayang keje koi sekarang. Lebih dekat dengan syariat. Lebih mengingat kepada akhirat.

Apepun, koi kene buat juga resume dan hantar pada tempat baru. Kut ada rezeki, maka koi akan berhijrah. Hijrah ke arah yang lebih baik, insha Allah.

Doakan koi.

Friday, February 15, 2013

Didiklah dirimu demi mendidik anakmu kelak




Aku takut melihat institusi perkahwinan pada hari ini. Hubungan dimulai dengan percintaan yang bercanggah dengan syara', kemudian bertunang dan berkahwin dalam suasana yang tidak mengikut garis panduan syar'ie. Pengantin perempuan bertabarruj dan berpakaian sendat ditonton mata2 ajnabi.

Seterusnya melahirkan zuriat dan diberi nama yang bukan2. Konon punya makna yang baik walhal itu hanya terjemahan buku yang dijual semata-mata mengautkan keuntungan. Bermimpi anak sehebat An-Nawawi sedangkan si ayah tidak seperti ayahanda An-Nawawi. Berangan anak semulia Zainab al-Ghazali sedangkan si ibu tidak sepertinya.

Sehebat manapun didikan si anak di dunia, belum tentu dia mampu menjadi hamba yang soleh kerana didikan sebenar bermula di alam rahim hatta sebelum itupun. Kata ayahanda An-Nawawi; "Aku mendidik anakku 40 tahun sebelum kelahirannya".

Renungan buat diriku dan juga semua sahabat se-Islamku.