Kelasi Kapal

Wednesday, April 13, 2011

Lanchang

Assalamualaikum dan selamat siang.

Hoooo~ hari ini sangat panas, tapi semalam lagi panas, kelmarin lagi la panas. Panas best sebab baju cepat kering. Jadi semangat membasuh baju 2-3 hari ni memang membuak-buak. Satu hari pakai 3-4 pasang baju pun takpe sebab sidai komfem kering.

Semalam dengan penuh rela hati dan tawaduknye saya telah bawa angkatan tentera kat gua ni pergi ke Lanchang. Bukan 'cis, lancang tul mulut kau' tapi Lanchang ni adalah nama tempat. Hei hei kau sekarang dah jadi orang Pahang maka wajib mengenali Pahang dengan lebih mendalam.

Target nak pergi 2 tempat - Pusat Pemuliharaan Gajah Kuala Gandah dan Deerland. Mula-mula sampai ke Deerland dulu tapi tak buka lagi *awal rupenye kami sampai, muehehe*. Itu namanya semangat berjalan-jalan. Kemudian terus ke tempat gajah yang dah makin femes sekarang ni.


Tempat ni sekarang dah cantik. Dah ada bangunan baru, parking lot pun dah kemas. Tak macam masa saya pergi hujung 2009 dulu, parking pun tempat lecah. Ikut dan je.



Anak, mak dan bapak gajah. Beratur beramai-ramai kat pintu masuk kunun nak sambut visitor.



Gajah pun pandai berseronok-seronok. Ingat korang je ke tau bergeli-geli *macam jiji*



Sebelum gi sana, baik korang 'buang' siap-siap apa yang tak perlu dalam perut tu. Sebab kat sana toilet disediakan untuk gajah je. Manusia punya takde.


Gajah pun ada rubber stamp. Kau jangan main-main!


Disebabkan kami sampai kat sana masih pagi (sekitar jam 10) maka takde apa yang menarik pun. Gajah duk melepak dalam reban, staff-staff kat situ pun masing-masing buat hal sendiri. Paling tak boleh blah akak receptionist yang orang tanya 2 patah dia jawab sepatah. Kut ye pun datang bulan, layanla visitor elok-elok. 

Disebabkan dah kuciwa ngan tempat gajah yang langsung tak menarik perhatian (plus dengan air sungai yang dah menenggelamkan sebahagian taman) maka saya and the geng terus gerak semula ke Deerland untuk mengubati kekuciwaan.


 'Budak' sekor ni pandai cakap Assalamualaikum =)



 Yang ni garang oh, tak berani dekat



 Ni pulak nyampah tengok. Asal cerita hikayat je, mesti dia jadi bijak.


Namanya Hijau. bila tuannya cakap "hijau, kembangkan ekor" terus dia taat. Bagus bagus


Ini memang comel banget!


Dan ini... jeng jeng jeng



***



***



***



***



***



Si kacak yang dah kenyang makan ayam sekor. Nampak badan dia besar kat tengah

Kat Deerland ni spesis haiwan taklah sebanyak kat zoo. Kawasannya pun tak berapa luas. Tapi yang bestnya kat sini kita boleh bagi rusa makan, bagi ayam/burung makan, boleh pegang-pegang beruang, main-main ngan rusa. Kat zoo sekarang ni pun dah tak boleh nak bagi makan pada haiwan apatah lagi pegang atau main.

Disebabkan rombongan saya sampai agak awal, jadi kami dapat layanan yang special dari staf di Deerland. Para cik abang selaku tourguide memang spoting habis. Dan paling best sekali dapat beramah mesra dengan tuan punya Deerland sendiri, Encik Abdullah bin Ahmad.

Rasa kagum kau tau. sebab tempat ni dimiliki oleh orang Islam. Baik pulak tu. Sembangnya penuh dengan hikmah. Macam ayah berpesan kat anak. Maknanya lepas ni kena pergi lagi ke sini.


Mula-mula kasi makan dari luar pagar je. Ala-ala seriau takut kena ngap


Lama-lama lompat masuk pagar terus beramah mesra dengan rusa-rusa kat sini.
Tengokla rusa tu duk perati je makanannya kat tangan saya -ubi keledek-


Kasi dedak kat ayam-ayam ni. Tak sure namanya tapi spesis ayam la. Comel dan gebu, heee~


Ada jugak geli-geli bila dipatuk. Tapi tak tajam pun paruhnya. Tak sakit.


Part ni paling best. Siriyes ular ni tak segeli ular-ular yang saya pernah pegang sebelum ni. Masa ni cik abang ular tengah bagi arahan cara memegang ular dengan betul. 


Ni beruang madu. Comel betul cara dia makan. Siap duduk peluk kayu lagi. Gambar saya dengan beruang ni agak blur, jadi saya upload yang ni je lah. Pakcik itu adalah owner Deerland

Sedikit info Pusat Pemuliharaan Gajah Kuala Gandah :
  1. Aktiviti menunggang, mandi bersama dan memberi makan pada gajah bermula jam 2 petang setiap hari kecuali hari jumaat bermula jam 2.45 petang.
  2. Terhad kepada 150 orang sahaja (sehari)
  3. Boleh buat tempahan terlebih dahulu di talian 09-2790391
  4. Tayangan video untuk official visitors sahaja (40 orang atau lebih
  5. Bermula jam 3.30 - 5 petang anda boleh melawat gajah-gajah di sini sambil memerhatikan rutin harian mereka.
  6. Tidak dikenakan sebarang bayaran. Anda hanya perlu mendaftar dan akan diberikan sticker melawat/menunggang gajah.

Sedikit info mengenai Deerland, Kuala Gandah:-
  1. Bayaran masuk RM6 seorang.
  2. Boleh memberi makan dan bermain dengan rusa-rusa di sini dengan diperhatikan petugas.
  3. Boleh memberi makan kepada haiwan-haiwan lain seperti beruang, burung, dan ayam.
  4. Boleh bergambar dengan ular.
  5. Kebanyakan haiwan di sini memang boleh disentuh kecuali haiwan yang diberitahu bahaya oleh petugas.

Perjalanan dari KL cuma 70km (tak sampai 2 jam). Exit tol Lanchang, dan belok ke kanan selepas lampu isyarat. Terus je tanpa belok ke mana-mana sampailah anda jumpa signboard Deerland (sebelah kanan jalan) atau terus lagi dan anda akan jumpa Pusat Pemuliharaan Gajah.

Kalau nak ke sana jangan lupa ajak saya, hehe.

10 comments:

JIJI YU said...

kanape aku turut terbabit..ahahah..

Ummu~Ishak said...

~>jiji yu
kerana kau suka sangat bergeli-gelian

bersama kak Es said...

best..boleh bookmark kalau nak planning gi jalan2 nanti senang :)

tak yah bergeli2 google tempat menarik :)
(pinjam ayat jiji juga)

NaniE said...

pernah berhenti solat maghrib kat rnr lanchang..meremang bulu roma..

atikullah ismail™ said...

saya prnah brcampign kat lanchang..mmg bes woo die nye environmnet...khazanah alam yg blum terusik..

Ummu~Ishak said...

~>bersama kak Es
memang seronok kak gi Deerland tu.. kalau bawa anak2 lagi best

Ummu~Ishak said...

~>nanie
rnr kat LPT memang tak best, takleh lawan rnr kat PLUS.
Lanchang memang banyak kawasan hutan dan pedalaman

Ummu~Ishak said...

~>atikullah ismail
betul la.. environment sana memang best.. nyaman n segar

cLovErX said...

amboiii kak ummu..seronott jalannn

Ummu~Ishak said...

~>cloverx
sesekali erna.. nak juge lepaskan sesak dalam kepala.. tu pun tak habis sesak lagi, ekeke