Kelasi Kapal

Friday, November 26, 2010

Free 3-day Trial Acuvue Moist

Kepada insan-insan speky khususnya pencinta lense *atau nama melayunya kanta lekap* ini masanya untuk anda mencuba satu lagi produk keluaran Acuvue. Tak rugi mencuba apatah lagi kalau free, haha. Jadi cepat-cepat pi register kat Acuvue


Registration simple je. Takde kena wat susah-susah pun. Ikut step dan arahan, pastu finalnya kena print out this trail redemption form.


Form ni wajib bawa ke outlet yang kita dah pilih untuk redemp Acuvue lenses. Cam saya, saya pilih Focus Point di Ampang Point. Masa registration tu ada senarai outlet yang join, so boleh pilih yang mana satu idaman hati. IC jangan lupa bawa sebagai pengesahan masa nak tebus tu *tapi masa saya gi amik pagi tadi amoi kedai tu tak minta ic pun, hehe*

Focus Point dan model ciliknya. Errr tapi model tak pakai spek.

Namanya pun Free 3-Day Trial, maka lense pun dapat 3 pasang. Berbaloi la jugak saya round cari parking dekat setengah jam *tahap putus asa dah, hoho*. Mula teringat pada lense Ciba Vision yang jugak saya dapat free beberapa bulan lepas. Tapi takyah pi redemp sebab dorang pos sampai ke rumah.


Acuvue adalah satu label di bawah Johnson & Johnson. Disebabkan dapat free, maka saya ambil. Kalau kena beli, saya takkan beli. Sebab? Johnson & Johnson adalah jenama boikot yahudi yang sangat femes. Sama jugak macam Nestle. Tapi orang kita suka bagi alasan.

Bagi saya alternatif banyak. Antara nak ngan tak je. Kita beli, bermakna kita dah hulur satu peluru untuk tembak saudara kita di Palestin, Afghanistan dan lain-lain. Selagi boleh elak, cuba untuk elak. Alhamdulillah saya tak rasa kurang pun bila dah tinggalkan produk Nestle. Tepuk dada tanya iman!

Owh.. dah melalut, hehe. Takpe tu informasi sampingan. Saya nak kongsi pada yang sudi menerima. Pada yang tidak, tu hak anda.

Esok nak ke Seremban kenduri member. Ada sesapa nak ikut? Ada kosong lagi 3 sebab saya pergi cuma berdua.


Friday, November 19, 2010

Entri Makan


 Baru ni kakak ipau saya cakap,
"mu, banyak tul entri pasal makan dalam blog mu eh"
* -mu- ialah nama mesra saya ngan insan-insan yang close*

Saya ingatkan incik DSLR ni je yang selalu tegur pasal makanan
dalam blog nih
rupanya kakak ipau saya pun cakap benda yang sama
maybe ada lagi manusia lain yang cakap perkara yang sama

Bila pikir-pikir balik
betul jugak eyh
tapi saya punya reason yang best
untuk perkara nih

Semua orang pun hari-hari akan makan
tak kira la apa jenis makanan tu
yang penting makan
dan makanan
adalah sejenis objek model
yang tak susah nak disuruh posing
sebab tu la saya suka ambil gambar makanan
kalau nak suruh manusia posing
banyak arahan nak kena bagi
kalau deal ngan makanan
senang bin mudah
tak banyak songeh
kan kan kan kan??


Maka lepas ni
ambillah gambar makanan banyak-banyak lagi
makan untuk hidup
dan hidup juga untuk makan
hakhakhak


Monday, October 18, 2010

Kais Pagi Makan Petang

Errr ~
betul ke peribahasa tu ummu?
hahaha..

Tak la, kais pagi makan pagi
kais petang makan petang
kalau kais pagi makan petang tu diet namanya
heeee ~

Hari ni mencuba nasib untuk kali yang ke limaplohpatribu kali
panjat tangga kat bangunan PERKIM *naik lif sebenarnya*
sampai aras 10 -MAIWP-
untuk hantar borang keje

Balik dari situ singgah kat BSN chow kit
macam-macam jenis manusia ada
yang naik wellchair
yang cacat penglihatan
yang bertubuh kanak-kanak tapi wajah dewasa
*insaf dan segera bersyukur atas nikmat yang Allah bagi*


Beli no pin untuk urusan KPLI
*ummu nak ngajar???*

Secara jujur saya nak bagitau
saya memang tak minat ngajar
apply KPLI ni pun ntah la

Saya lebih suka bekerja di pejabat
walaupun jadi cikgu ni waktu kerja pendek, cuti banyak
tapi saya tetap pilih office hour
saya dah rasa kedua-duanya
kerja di pejabat dan kerja sebagai guru
dan saya tahu di mana minat saya

Apapun
doakan saya dapat yang terbaik
dan mampu berikan yang terbaik
apa sahaja pekerjaan kita
yang penting amanah dan tanggungjawab
sebab-sebab esok Tuhan akan tanya
lunas atau tidak amanah yang kita galas?

p/s : apa sudah jadi dengan 1Malaysia? klik sini.

Monday, October 11, 2010

Kuala Lumpur Infinity

Sesekali dapat hasilkan foto begini
seronok jugakan?


Saya cukup teruja dengan gambar ni
lebih teruja bila diri sendiri yang hasilkan
hoohhh
*maafkan keterujaan saya yang melampau*

Thursday, September 16, 2010

From Ganu With Love~

Update blog dari Ganu
setelah kenyang makan mee goreng
hehe

Semalam dah gi beraya
Rusila, Seberang Takir, Sg Rengas
tapi gambar beraya nanti-nanti la ye
malas nak edit-edit kat rumah orang



credit pic to Syafiqah

Hari ni nak beraya lagi
tapi belum ada destinasi yang pasti
hehe
tunggu pakcik alip roger dulu



Tuan punya hotel 5 bintang tempat saya menginap
single-mingle belaka lagi
ada sapa-sapa berminat?
meh bagitau saya
hehe

Tuesday, September 07, 2010

Kullu Am Wa Antum Toyyibin

Assalamu'alaikum

Tinggal 5 hari Ramadhan bersama kita. Allahu Akbar. Agaknya kita tahu tak Ramadhan depan kita masih diberi peluang mengecapi atau tidak. Ada peningkatan amalan tak tahun ni? Ntah2 masih sama seperti tahun dulu2.

Mudah2an.. Allah masih memberi peluang kita mendakap Ramadhan 1432. Masih ada kekuatan untuk beribadah. Mudah2an, Insya-Allah.

Makanya..

Saya ingin menghadiahkan kad raya buat teman2 blogger yang saya sayangi :




dan sesiapa sahaja yang singgah di blog saya yang tak seberapa ni. Sudilah menerima kad raya tanpa muzik daripada saya, sebagai tanda ingatan tulus ikhlas.


Moga Aidilfitri yang bakal tiba membawa seribu rahmat untuk kita semua. Mohon maaf zahir & batin. Minal Aidi Wal Faizin

Saturday, August 28, 2010

Jalan TAR via Jalan Masjid India

Assalamu'alaikum dan Salam Ramadhan. Malam ni dah masuk terawih malam ke-18. Alhamdulillah.

Selawat dan salam buat pemimpin umat akhir zaman, insan yang dimuliakan seisi langit dan bumi, Nabi Muhammad SAW.

Seronok orang Selangor hari ni, cuti Nuzul Quran. Sambung pula sabtu ngan ahad. Boleh shoping sakan dekat2 nak raya ni. Dengar2 kerajaan lak nak bagi bonus RM500. Fuh, memang bestla raya kalau dah dapat duit raya siap2. Ada sapa2 nak kasi saya duit raya sebanyak tu tak? Heeee~

Orang Selangor cuti, maknanya saya pun dapat cuti, hehe. Hari ni Hanan & Solih dijaga oleh umi diaorang. Jadi saya ada can nak melilau kat syurga membeli-belah. Dah tengahari baru saya keluar. Takmo keluar pagi2 la konon *padahal tido waktu pagi, haha*.


Dah lama sangat rasanya tak naik LRT. So hari ni terasa nak naik. Lagipun kalau bawa kereta ke Jalan Masjid India tu buat pening kepala je memikir parking. Nak2 musim manusia bershoping camni. Tambang baru RM1.30 sehala. Kira murah dari parking tu, hehe.


Benda pertama yang saya beli tadi. Aksesori nak meriahkan hari raya nanti :p

Then gi cari hadiah untuk kawan2 yang akan mendirikan masjid lepas raya ni. Beli serba dua sebab ada dua pasang pengantin. Hadiah takleh tayang kat blog, kena rahsia2 *alasan*.


Beli kad raya lagi. Nak kasi sape pun taktau. Kalau tak dilayangkan, saya simpan je. Ada sapa2 yang nak? Meh alamat, saya pos segera.


Sampul duit raya. Yang kiri tu dapat free sebab beli barang. Yang kanan tu saya beli sebelum puasa lagi. Nak kasi sampul kosong je boleh? Sebab sampul pun dah limaploh hengget, hehe.


Jalan Tunku Abdul Rahman via Jalan Masjid India. Penuh dengan manusia. Zahmah (sesak) sangat2! Sampai saya rasa nak hulur kaki pun susah, eheh. Kena jalan sopan santun je, ececece. Dalam sesak semak samun ni boleh plak tetiba saya terrrjumpa ngan Edy dan Abang Eqbal. Saya pun bukan kenal sangat diaorang, pakai tegur je *main agak2 je, heheee*. Saya cam Edy, tapi kalau salah orang pun cakap je la "eh sori, saya ingat kawan saya tadi". Hahaaha. Nasib baik betul (^_~)

Hampir pukul 3 petang saya gerak balik ke LRT Putra. Nak kejarkan zohor yang belum langsai. Hishh, jalan sakan sampai solat pun lewat. Nak kena tibai ni.


View sejurus saya turun dari LRT. Tadi manusia ramai sangat sampai nak ambil gambar pun susah, sekarang dah takde manusia baru senang nak ambil gambar *alasan lagi, hehe*.

Terawih malam ke-18 di masjid UIA Gombak. Seronok tengok masjid yang luas dan jemaah yang sangat ramai. Bagus orang2 UIA ni, rajin gi terawih.


Masa ni awal lagi, sebab tu orang belum ramai. Terubat gak rindu kat Mesir bila jumpa ramai arab kat sini. Siap bawa anak kecil lagi. Tapi bisingla sebab ramai sangat budak dalam masjid T_T

Nota kaki pakai stokin tutup aurat : Ada sesiapa yang tau masjid mana yang pakai imam arab untuk terawih ni. Inform saya ye. Suka sangat pi cari masjid yang pakai khidmat tok imam arab. Puas hati bila dengar lidah arab membaca al-Quran. Tu la kelebihan yang Allah bagi kat diaorang yang tak dapat kat kita.

Friday, August 13, 2010

Penantian Selama 2 Tahun...

Akhirnya...

Setelah penat menanti dah berdoa selama 2 tahun, Allah kabulkan doa saya.


Inilah "syahadah asliyah" untuk ijazah 'Aliyah saya, iaitu sijil asal ijazah saya dari Universiti Al-Azhar. Selama ni saya hanya gunakan "syahadah muaqotah" (sijil sementara) untuk sebarang urusan rasmi.

Mesti ada yang tertanya2, kenapa sampai 2 tahun? Biar saya terangkan secara ringkas, urusan di Uni Al-Azhar bukan seperti urusan2 di U yang ada di Malaysia ni. Berurusan dengan seorang kerani arab sama seperti berurusan dengan 10 orang melayu yang banyak songeh. Sila bayangkan sendiri.

Saya mewakilkan seorang teman di sana untuk mengambil sijil ini dari pejabat U Al-Azhar di Mansuroh, seterusnya di bawa ke U Al-Azhar induk di Qaherah untuk urusan pengesahan, mati setem, sah laku dan sebagainya. Banyak benda nak diuruskan sebab saya warga luar. Terima kasih Hazirah. Allah sahaja yang dapat membalas jasa2mu.

Saya sangat bernasib baik (syukru lillah) kerana akhirnya berjaya menggenggam syahadah asliyah ini walaupun mengambil masa 2 tahun, berbanding dengan teman2 lain yang ada sampai 3-5 tahun, dan ada yang tak dapat2 sampai ke hari ni.

Terima kasih juga untuk Nabilah yang sudi bawakan sijil ini pulang dengan selamat ke tanah air. Saya menunggu Nabilah sejam lebih di balai ketibaan KLIA hari sabtu lepas semata2 ingin menatap sendiri syahadah yang saya rindukan selama 2 tahun!

"ROBBI YASSIR WALA TU'ASSIR"